Skip to content

Nestkast Tortelduif Maken: Handige Tips En Stappenplan

IFIAAR presents How to: Make a Dove Nesting Box

Nestkast Tortelduif Maken: Handige Tips En Stappenplan

Ifiaar Presents How To: Make A Dove Nesting Box

Keywords searched by users: nestkast tortelduif maken turkse tortel tam maken, tortelduif nestkast, turkse tortel monogaam, turkse tortel baby, turkse tortel mannetje vrouwtje verschil, turkse tortel nest, nestkast koolmees afmetingen, nestkastje maken

Wat zijn Turkse tortelduiven?

Turkse tortelduiven, ook wel bekend als Europese tortelduiven, zijn een veelvoorkomende vogelsoort in Nederland. Ze behoren tot de duivenfamilie en komen zowel in steden als op het platteland voor. Turkse tortelduiven zijn middelgrote duiven met een lengte van ongeveer 30 cm. Ze hebben een zachte grijze kleur op hun verenkleed, met subtiele witte en zwarte markeringen op hun nek en vleugels. Ze hebben ook opvallende oranjerode ogen en een zwart-witte halsring.

Deze duivensoort staat bekend om hun rustig en vredig karakter. Ze zijn vaak te vinden in kleine paartjes of groepen en hebben een zachte, melancholische roep die lijkt op het geluid van het woord “Oooh-tooo.” Turkse tortelduiven zijn monogaam en vormen vaak langdurige koppels. Ze kunnen het hele jaar door worden waargenomen, maar zijn vooral actief tijdens de lente en zomer wanneer ze broeden.

De kenmerken van Turkse tortelduiven

Turkse tortelduiven hebben enkele kenmerkende eigenschappen die hen onderscheiden van andere duivensoorten. Naast hun grijze verenkleed met witte en zwarte markeringen, hebben ze ook een opvallende halsring. Deze halsring bestaat uit een zwarte band aan de basis van de nek, gevolgd door een smalle witte band. Omdat deze markeringen erg opvallend zijn, kunnen ze helpen bij het identificeren van Turkse tortelduiven.

Een ander opvallend kenmerk van Turkse tortelduiven is hun oranjerode ogen. Deze felle oogkleur contrasteert sterk met de rest van hun kleurenpalet en draagt ​​bij aan hun algehele uiterlijk. Hun snavel is subtiel gebogen en heeft een lichtgele kleur.

Turkse tortelduiven hebben een vreedzaam en zacht karakter. Ze zijn vaak te zien in parken, tuinen en andere groene gebieden waar ze foerageren op zaden en granen. Ze zijn niet agressief tegenover andere vogelsoorten en kunnen vaak naast andere duiven- en vogelsoorten worden waargenomen.

Het broedgedrag van Turkse tortelduiven

Turkse tortelduiven beginnen meestal met broeden in de lente en zomer, wanneer de temperatuur hoger is en er voldoende voedsel beschikbaar is. Ze bouwen hun nesten op beschutte plaatsen zoals bomen, struiken en in de buurt van menselijke structuren zoals gebouwen en nestkasten.

Het vrouwtje legt meestal twee witte eieren, die alleen door haar worden bebroed. Het broeden duurt ongeveer 15 tot 19 dagen. Tijdens deze periode blijft het mannetje in de buurt van het nest en helpt het vrouwtje bij het beschermen van het territorium.

Zodra de eieren zijn uitgekomen, worden de kuikens duiven genoemd. In het begin zijn de kuikens nog bedekt met een donslaag en zijn ze hulpeloos. Beide ouders voeren de jongen met een speciale melkachtige substantie genaamd “duivenmelk”. Na ongeveer 12 tot 14 dagen zijn de kuikens groot genoeg om uit te vliegen, maar ze blijven nog enkele dagen in de buurt van het nest voordat ze volledig onafhankelijk worden.

De benodigdheden voor het maken van een nestkast voor tortelduiven

Als je Turkse tortelduiven in je tuin wilt aantrekken en een nestkast voor hen wilt maken, zijn er enkele essentiële benodigdheden die je nodig hebt. Hier zijn de materialen die je nodig hebt:

1. Houten planken: Kies stevig hout zoals onbehandeld grenen of multiplex om de nestkast te bouwen.

2. Zaag: Gebruik een zaag om de houten planken op maat te zagen.

3. Hamer en spijkers: Gebruik een hamer en spijkers om de houten planken aan elkaar te bevestigen.

4. Waterbestendige verf of beits: Behandel het hout met waterbestendige verf of beits om het te beschermen tegen weersinvloeden.

5. Dakbedekking: Gebruik bitumen dakbedekking of een ander waterdicht materiaal om het dak van de nestkast te bedekken.

6. Boor: Gebruik een boor om ventilatiegaten en een ophanggat in de nestkast te maken.

7. Scharnieren: Bevestig scharnieren aan het dak van de nestkast om het openen en schoonmaken te vergemakkelijken.

Stappen om een nestkast voor tortelduiven te maken

Volg deze stappen om een nestkast voor tortelduiven te maken:

1. Knip de houten planken op maat. Snijd twee zijpanelen, een achterpaneel, een bodemplaat en een kleinere voorkant.

2. Bevestig de zijpanelen aan het achterpaneel en de bodemplaat met spijkers. Zorg ervoor dat de panelen stevig aan elkaar zijn bevestigd.

3. Bevestig de voorkant van de nestkast aan de zijpanelen en de bodemplaat met spijkers.

4. Boor ventilatiegaten in de bovenkant van de zijpanelen om de luchtstroom in de nestkast te bevorderen.

5. Maak een ophanggat in de achterkant van de nestkast, zodat je deze kunt bevestigen aan een boom of muur.

6. Bedek het dak van de nestkast met bitumen dakbedekking of een ander waterdicht materiaal. Bevestig het dak stevig met spijkers.

7. Bevestig scharnieren aan de achterkant van het dak, zodat je de nestkast kunt openen en schoonmaken.

8. Breng waterbestendige verf of beits aan op de buitenkant van de nestkast om het te beschermen tegen weersinvloeden.

9. Laat de verf of beits volledig drogen voordat je de nestkast ophangt.

Hoe tortelduiven aan te trekken naar de nestkast

Om tortelduiven aan te trekken naar de nestkast die je hebt gemaakt, kun je enkele maatregelen nemen:

1. Plaats de nestkast op een rustige en beschutte locatie, weg van direct zonlicht en harde wind.

2. Zorg voor voldoende voedsel voor tortelduiven in je tuin. Ze voeden zich voornamelijk met zaden, granen en bessen. Plaats voederplatforms of hang voedersilo’s op om voedsel aan te bieden.

3. Houd de omgeving van de nestkast schoon en vrij van roofdieren. Verwijder regelmatig voedselresten en plaats eventueel een beschermende kooi rond de nestkast om te voorkomen dat katten of andere roofdieren toegang krijgen tot de eieren of jongen.

4. Zorg voor voldoende waterbronnen, zoals een vogelbad of kleine vijver, in de buurt van de nestkast. Tortelduiven hebben regelmatig toegang tot water nodig.

Door deze maatregelen te volgen, vergroot je de kans dat tortelduiven je nestkast gaan gebruiken als broedplaats.

Het observeren en beschermen van tortelduiven

Als je eenmaal een nestkast voor tortelduiven hebt geplaatst en ze begint te bezoeken, kun je de kans krijgen om deze prachtige vogels van dichtbij te observeren. Hier zijn enkele tips om tortelduiven te observeren en te beschermen:

1. Blijf op een veilige afstand om de duiven niet te verstoren. Tortelduiven geven de voorkeur aan rustige omgevingen en kunnen stoppen met broeden als ze zich bedreigd voelen.

2. Gebruik verrekijkers om de duiven van dichterbij te bekijken zonder ze te verstoren.

3. Houd in de gaten of de duiven regelmatig naar de nestkast gaan. Dit kan erop wijzen dat ze zich hebben gevestigd en hun jongen aan het grootbrengen zijn.

4. Bescherm het nest en de jongen tegen roofdieren door de omgeving regelmatig te controleren en potentieel gevaarlijke situaties te vermijden.

5. Als je merkt dat de nestkast leeg blijft, wees geduldig. Het kan even duren voordat tortelduiven zich vestigen en hun nest beginnen.

Andere vogelsoorten die gebruik kunnen maken van de nestkast

Naast Turkse tortelduiven kunnen ook andere vogelsoorten gebruik maken van de nestkast die je hebt gemaakt. Sommige vogelsoorten hebben vergelijkbare nestvereisten en kunnen dezelfde nestkast gebruiken. Enkele van deze vogelsoorten zijn:

1. Koolmees: Koolmezen zijn kleine zangvogels die vaak nestelen in boomholtes. Ze geven de voorkeur aan nestkasten met een diameter van ongeveer 30 mm.

2. Pimpelmees: Pimpelmezen zijn iets kleiner dan koolmezen en hebben vergelijkbare nestvereisten. Ze kunnen ook gebruik maken van nestkasten met een diameter van ongeveer 30 mm.

3. Ringmus: Ringmussen zijn sociale vogels die in kolonies leven. Ze kunnen nestkasten delen en geven de voorkeur aan nestkasten met een opening van ongeveer 40 mm.

4. Huismus: Huismussen zijn ook sociale vogels en leven vaak in groepen. Ze geven de voorkeur aan nestkasten met een opening van ongeveer 32 mm.

Het is belangrijk om te weten dat elke vogelsoort zijn eigen specifieke nestvereisten heeft. Door verschillende soorten nestkasten in je tuin te plaatsen, kun je een diverser scala aan vogels aantrekken en de biodiversiteit in je omgeving bevorderen.

FAQs

Q: Hoe maak ik Turkse tortelduiven tam?
A: Het tam maken van Turkse tortelduiven vereist geduld en consistentie. Begin met het aanbieden van voedsel, zoals zaden en granen, op een vaste locatie in je tuin. Blijf op een afstand en wacht tot de duiven comfortabel genoeg zijn om dichterbij te komen. Na verloop van tijd kun je proberen om voedsel uit je hand aan te bieden terwijl je naast de duiven zit. Het kan lang duren voordat de duiven volledig tam zijn en het is belangrijk om ze niet te dwingen.

Q: Hoe maak ik een nestkast voor tortelduiven?
A: Om een nestkast voor tortelduiven te maken, heb je houten planken, een zaag, hamer en spijkers, waterbestendige verf of beits, dakbedekking, een boor en scharnieren nodig. Knip de houten planken op maat, bevestig ze aan elkaar met spijkers en boor ventilatiegaten en een ophanggat. Bedek het dak met dakbedekking en schilder de nestkast met waterbestendige verf.

Q: Hoe kan ik Turkse tortelduiven naar mijn tuin lokken?
A: Plaats voederplatforms of voedersilo’s in je tuin met zaden, granen en bessen om Turkse tortelduiven aan te trekken. Zorg ook voor voldoende waterbronnen in de buurt. Houd de omgeving schoon en vrij van

Categories: Delen 34 Nestkast Tortelduif Maken

IFIAAR presents How to: Make a Dove Nesting Box
IFIAAR presents How to: Make a Dove Nesting Box

Waar Maken Tortelduiven Hun Nest?

Waar maken tortelduiven hun nest?

Tortelduiven maken hun nest niet in nestkasten, maar kiezen er vaak voor om op nestkasten te broeden. Het nest dat ze bouwen is niet meer dan een takkenbosje en biedt maar weinig bescherming aan de eieren. Het is belangrijk om te weten dat tortelduiven ook op andere plekken kunnen broeden, zoals in bomen, struiken of zelfs op gebouwen.

Hoe Lang Blijft Een Tortelduif In Het Nest?

Hoe lang blijft een tortelduif in het nest? Een tortelduif legt twee witte eieren in het nest. Tortelduiven kunnen het hele jaar door broeden en hebben tot wel vijf broedsels per jaar. Na een periode van 14 tot 18 dagen worden de eieren uitgebroed en de jongen verlaten het nest na 15 tot 19 dagen. Deze informatie is geldig op 2 april 2021.

Kun Je Een Tortelduif Tam Maken?

Kun je een Turkse tortelduif tam maken? Het tam maken van Turkse tortelduiven is moeilijk omdat het een wilde soort is. Er zijn echter methoden die je kunt proberen, zoals het aanbieden van meelwormen of stukjes brood. Dit kan helpen om de tortelduif te lokken en hem wat meer gewend te laten raken aan menselijke aanwezigheid. Het originele artikel is gepubliceerd op 18 juni 2011.

Wat Eet Een Tortelduif Graag?

Wat eet een tortelduif graag?

Een tortelduif is een zaadeter, net als alle andere duiven. Ze hebben een voorkeur voor zaden als voedsel. Het is belangrijk om te vermelden dat Turkse tortelduiven ook graag granen en kleine insecten eten. Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor enkele fruitsoorten zoals bessen en druiven. Het dieet van een tortelduif kan variëren afhankelijk van beschikbaarheid en seizoen. Het is aan te raden om hen een evenwichtige voeding aan te bieden die bestaat uit zaden, granen, fruit en soms insecten.

Top 32 nestkast tortelduif maken

Nestkastlive
Nestkastlive
Eerste Kuiken Turkse Tortel - Youtube
Eerste Kuiken Turkse Tortel – Youtube
04 13 2018 Turksetortel Van Eitjes Naar Uitvliegen - Youtube
04 13 2018 Turksetortel Van Eitjes Naar Uitvliegen – Youtube
Welke Nestkast Voor U - Youtube
Welke Nestkast Voor U – Youtube

See more here: liugems.com

Learn more about the topic nestkast tortelduif maken.

See more: https://liugems.com/nieuws blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *