Skip to content

Een Handige Gids: Nis In Douchewand Laten Maken

How to Build a Shower Niche

Een Handige Gids: Nis In Douchewand Laten Maken

How To Build A Shower Niche

Keywords searched by users: nis in douchewand maken nis maken in bestaande muur, nis maken met gipsplaat, nis in douchewand hoogte, nis in muur frezen, nis badkamer tegelen, inloopdouche met nis, nis in muur woonkamer, nis maken in draagmuur

Nis in douchewand maken: Een gedetailleerde handleiding

Een nis in een douchewand is niet alleen een functioneel element, maar ook een esthetische toevoeging aan elke badkamer. Het biedt opbergruimte voor doucheproducten en creëert een gevoel van ruimte en openheid in de douche. Als je geïnteresseerd bent in het maken van een nis in je douchewand, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel geven we een stapsgewijze handleiding voor het maken van een nis in een douchewand, bespreken we de voordelen ervan en bieden we alternatieve opties en ontwerpinspiratie. Laten we beginnen!

Wat is een nis in een douchewand?

Een nis in een douchewand is een ingebouwde uitsparing of opening die wordt gecreëerd in de muur van de douchecabine. Het is bedoeld om extra opbergruimte te bieden voor doucheproducten, zoals shampoo, zeep en scheerschuim. Een nis kan verschillende vormen en maten hebben, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het ontwerp van de douchewand. Het kan rechthoekig, vierkant, rond of zelfs asymmetrisch zijn. Het belangrijkste doel van een nis in een douchewand is om een praktische en visueel aantrekkelijke opslagoplossing te bieden.

Voordelen van een nis in een douchewand

Het hebben van een nis in een douchewand biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

1. Extra opbergruimte:

Een nis in een douchewand biedt een handige plek om doucheproducten op te bergen. Het elimineert de noodzaak van losse doucherekken of hangende organizers, waardoor de badkamer er opgeruimd en georganiseerd uitziet. Door doucheproducten binnen handbereik te hebben, wordt ook de douche-ervaring verbeterd.

2. Ruimtebesparend:

Met een nis in de douchewand hoef je geen extra ruimte in de badkamer te reserveren voor een aparte opbergkast of plank. Het maximaliseert het gebruik van de beschikbare ruimte, vooral in kleinere badkamers. Hierdoor heb je meer vloeroppervlakte vrij voor andere functies of elementen in de badkamer.

3. Esthetisch aantrekkelijk:

Een nis in een douchewand kan een visueel aantrekkelijk element toevoegen aan de badkamer. Het creëert diepte en interesse in het design van de douchewand en kan dienen als een decoratieve displayruimte voor mooie flessen of badkameraccessoires. Door de nis te betegelen met opvallende tegels kan het zelfs fungeren als een designaccent dat de algehele uitstraling van de badkamer verbetert.

Stappen om een nis in een douchewand te maken

Het proces van het maken van een nis in een douchewand vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Bepaal de grootte en locatie van de nis

Bepaal eerst de gewenste grootte en locatie van de nis in de douchewand. Zorg ervoor dat er geen leidingen, draden of structurele elementen in de geselecteerde locatie zitten. Markeer de omtrek van de nis met behulp van een potlood en een waterpas om ervoor te zorgen dat de lijnen recht en evenwijdig zijn.

Stap 2: Bereid het gereedschap en de materialen voor

Voor het maken van een nis in een douchewand zijn enkele essentiële gereedschappen en materialen nodig. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  • Waterpas
  • Meetlint
  • Slijpmachine of cirkelzaag
  • Metselbeitel
  • Boormachine met tegelboor
  • Hamerslagpluggen en schroeven
  • Tegels en tegellijm
  • Voegmiddel

Stap 3: Snijd de opening voor de nis

Gebruik een slijpmachine of cirkelzaag met een tegelsnijmes om de omtrek van de nis uit te snijden. Wees voorzichtig en werk langzaam om te voorkomen dat de tegels breken of barsten. Nadat de omtrek is uitgesneden, gebruik je een metselbeitel om de tegels en het cement eromheen voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je een veiligheidsbril en handschoenen draagt tijdens deze stap.

Stap 4: Bereid de nis voor op betegeling

Nadat de opening voor de nis is gemaakt, moet je de randen gladmaken en egaliseren met een metselbeitel. Dit zorgt ervoor dat de tegels gelijkmatig op de nis kunnen worden geplaatst. Verwijder eventueel losse deeltjes en stof met een borstel. Maak de nis vervolgens schoon met een natte spons en laat deze volledig drogen voordat je verder gaat.

Stap 5: Tegel de nis

Breng tegellijm aan op de binnenkant van de nis en op de achterkant van elke tegel. Plaats de tegels op hun plaats, beginnend aan de onderkant en werk omhoog. Zorg ervoor dat de tegels gelijkmatig verdeeld zijn en dat er geen openingen of scheuren zijn. Gebruik tegelwiggen om de tegels op hun plaats te houden terwijl de lijm uithardt. Laat de lijm volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 6: Voeg de nis toe

Na het uitharden van de tegellijm, breng je voegmiddel aan om de ruimte tussen de tegels op te vullen. Gebruik een voegrubber om de voeg glad te strijken en overtollig voegmiddel te verwijderen. Veeg de tegels schoon met een vochtige spons om eventuele voegresten te verwijderen. Laat de voeg volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Na het uitharden, poets je de tegels op met een schone doek om alle resterende voegmiddelresten te verwijderen.

Vereisten en materialen voor het maken van een nis in een douchewand

Om een nis in een douchewand te maken, zijn bepaalde vereisten en materialen nodig. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  • Tegelelementen: tegels, tegellijm, voegmiddel
  • Metselwerk gereedschap: slijpmachine of cirkelzaag, metselbeitel
  • Montagemateriaal: hamerslagpluggen, schroeven
  • Meetgereedschap: waterpas, meetlint
  • Boormachine met tegelboor
  • Veiligheidsuitrusting: veiligheidsbril, handschoenen

Zorg ervoor dat je tijdens het proces de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en alle relevante bouw- en veiligheidsvoorschriften volgt.

Alternatieve opties voor het maken van een nis in een douchewand

Als het maken van een nis in een douchewand te ingewikkeld lijkt of als je niet wilt experimenteren met het bestaande tegelwerk, zijn er ook alternatieve opties beschikbaar:

1. Kopen van een prefab nis

Er zijn verschillende bedrijven die prefab nissen verkopen die je eenvoudig in de douchewand kunt installeren. Deze kant-en-klare nissen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en designs, waardoor je de perfecte optie voor jouw badkamer kunt kiezen. Het installatieproces voor prefab nissen is over het algemeen eenvoudiger en sneller dan het zelf maken van een nis.

2. Gebruik van doucherekken

Als je geen permanente wijzigingen aan de douchewand wilt aanbrengen, kun je ook doucherekken gebruiken om extra opbergruimte te creëren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals rekken die aan de douchewand worden opgehangen of zuignaprekken die geen boren of schroeven vereisen.

Onderhoud en reiniging van een nis in een douchewand

Een nis in een douchewand vereist regelmatig onderhoud en reiniging om ervoor te zorgen dat deze er fris en schoon uitziet. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden en reinigen van een nis:

1. Regelmatig reinigen

Maak de nis regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte spons of doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen die de tegels kunnen beschadigen. Spoel de nis grondig af met schoon water en droog deze af met een schone doek om strepen en waterafdrukken te voorkomen.

2. Schimmelbestendig maken

Om schimmelvorming in de nis te voorkomen, kun je een schimmelwerend middel aanbrengen op de voegen en tegels. Volg de instructies van de fabrikant voor het juiste gebruik en de juiste toepassing. Dit helpt om de nis schoon en vrij van schimmel te houden.

3. Vermijd ophoping van water

Probeer ophoping van water in de nis te voorkomen door de douchekop weg te richten van de nis en ervoor te zorgen dat de afwatering in de douche goed functioneert. Dit helpt om overtollig vocht en schimmelvorming te verminderen.

Inspiratie voor het ontwerpen van een nis in een douchewand

Het ontwerpen van een nis in een douchewand biedt eindeloze mogelijkheden om creatief te zijn. Hier zijn enkele inspirerende ideeën:

1. Nis maken in een bestaande muur

Als je de douchewand wilt behouden en geen tegelwerk wilt verstoren, kun je overwegen om een nis in een bestaande muur naast de douche te maken. Dit kan zorgen voor een naadloze overgang en een unieke opslagoplossing creëren.

2. Nis maken met gipsplaat

Voor een eenvoudigere en budgetvriendelijkere optie kun je een nis creëren met behulp van gipsplaat. Maak een opening in de gewenste grootte en vorm en inst

Categories: Verzamelen 15 Nis In Douchewand Maken

How to Build a Shower Niche
How to Build a Shower Niche

Hoe Maak Je Een Nis In De Muur?

Hoe maak je een nis in de muur?

Stappenplan voor het maken van een nis voor servies:

Stap 1: Maak een frame van vuren latten op de muur.
Voordat je begint met het maken van de nis, moet je een frame maken van vuren latten en deze bevestigen aan de muur. Dit frame zal de basis vormen voor de nis.

Stap 2: Cirkels aftekenen.
Teken cirkels op de muur om de vorm van de nis aan te geven. Dit helpt je bij het nauwkeurig bepalen van de afmetingen en vorm van de nis.

Stap 3: Bevestig halve cirkels.
Bevestig de halve cirkels aan het frame om de nis vorm te geven. Dit zorgt ervoor dat de nis stevig en stabiel is.

Stap 4: Voorkant opvullen.
Vul de voorkant van de nis op met materiaal naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld houten planken of gipsplaten gebruiken om de voorkant van de nis te bedekken.

Stap 5: Bekleed extra hout.
Gebruik extra hout om de binnenkant van de nis te bekleden. Dit geeft de nis een nette afwerking en zorgt ervoor dat je servies veilig en stevig kan worden geplaatst.

Stap 6: Stucen.
Breng stucwerk aan op de binnenkant van de nis om eventuele oneffenheden glad te maken en een strakke afwerking te creëren.

Stap 7: Plankjes maken.
Maak plankjes van hetzelfde materiaal als het frame en bevestig deze in de nis. Deze plankjes zullen dienen als de opslagruimte voor je servies.

Stap 8: Lijnlaser.
Gebruik een lijnlaser om ervoor te zorgen dat de plankjes op de juiste hoogte en afstand van elkaar worden geplaatst. Dit zorgt voor een gelijkmatige en symmetrische indeling van de nis.

Met behulp van dit stappenplan kun je een nis in de muur maken voor het opbergen van servies. Volg de stappen zorgvuldig en geniet van je nieuwe functionele en esthetische toevoeging aan je muur.

Hoe Diep Is Een Nis In De Badkamer?

De nissen in de badkamer kunnen worden geleverd in verschillende breedtes, namelijk 15 cm, 30 cm, 60 cm, 90 cm en 120 cm. De hoogte van de nissen is standaard 30 cm. De inbouwdiepte van de nissen is normaal gesproken 7 cm. Indien gewenst, is het mogelijk om op maat gemaakte nissen te bestellen met afwijkende dieptes en breedtes. Houd er rekening mee dat dit wellicht extra kosten met zich meebrengt.

Hoe Dik Muur Voor Nis?

Hoe dik moet de muur voor een nis zijn? Een handige tip is om de nis 7 cm diep te maken en de wand volledig op te bouwen met 2 lagen van 7 cm dik. Hierdoor hoef je de blokken van 10 cm niet 8 cm diep uit te kappen. Een andere optie is om 10 cm plus 7 cm te nemen en een plaat multiplex tegen de wand te plaatsen om de nis op 8 cm diep te krijgen. Op deze manier creëer je ook gelijk een stevige wand achter de TV.

Wat Is Een Nis Badkamer?

Wat is een nis badkamer?
Een nis badkamer is een uitsparing in de muur waarin je accessoires, douchegel of shampoo kunt plaatsen. Deze nis straalt luxe uit en geeft jouw badkamer een sfeervolle uitstraling. Daarnaast zorgt een nis ook voor een ruimtelijk gevoel in je badkamer.

Aggregeren 9 nis in douchewand maken

Diy: Niskast Voor De Badkamer - Eigen Huis & Tuin - Youtube
Diy: Niskast Voor De Badkamer – Eigen Huis & Tuin – Youtube
Ideeën Voor Een Nis In De Badkamer | Ik Woon Fijn
Ideeën Voor Een Nis In De Badkamer | Ik Woon Fijn
Waar (Douche) Nis Plaatsen Zonder Veel Ruimte Te Verliezen? | Klusidee.Nl
Waar (Douche) Nis Plaatsen Zonder Veel Ruimte Te Verliezen? | Klusidee.Nl
Muur In Douche Waterdicht Maken | Klusidee.Nl
Muur In Douche Waterdicht Maken | Klusidee.Nl
Badkamerwand Met Waterdichte Betoncire | Klusidee.Nl
Badkamerwand Met Waterdichte Betoncire | Klusidee.Nl

See more here: liugems.com

Learn more about the topic nis in douchewand maken.

See more: https://liugems.com/nieuws

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *